Mats Lövgren kommenterar GT:s ledare av Csaba Bene PerlenbergGT:s ledarskribent, Csaba Bene Perlenberg, har i dagens tidning skrivit en text med rubriken ”Västlänksmotståndet möter motstånd”. I den berättar han om att det överklagningsbeslut som Länsstyrelsen (LS) gav strax före jul på Skona Göteborgs överklagan av detaljplanerna och med det klipper in citat från texter författat av mig och Carina Bulic.

Att Länsstyrelsen (LS) valde att inte gå på vår linje har Carina redan berättat om så det är för våra medlemmar ingen nyhet i sig. Och det var heller ingenting som var speciellt överraskat. I egenskap som regeringens och politikens förlängda arm vore det tvärtemot en total överraskning ifall LS hade beslutat annat. Dock var det tvunget att överklaga till LS för att det överhuvudtaget ska vara möjligt att få en mer objektiv granskning av detaljplanerna, vilket nu kommer att göras hos Mark- och miljödomstolen (MMD).

Riksdagen anser numera att detaljplaner inte längre ska överklagas först hos LS utan de ska göras direkt hos MMD. Det är en process vi i nätverket finner mycket rimlig. Dock hann inte riksdagsbeslutet gå igenom före Västlänksprojektet, vilket innebär att överklagningsprocessen av detaljplanerna följer den äldre ordningen, den som alltså först börjar med att LS skulle ta beslut.

Skona Göteborg skickade in sin överklagan till LS den 11 april i våras. Strax före jul, det vill säga 8,5 månader senare kom deras beslut. Nu följer en överklagningsperiod till slutet av januari då MMD vill ha in ett besked. Vi kan lova att ett sådant kommer. I praktiken innebär detta förfarandet att processen har fördröjts med nära 1 år. Det ska vi i motståndet se som en liten delseger. För det är ju så att Trafikverket tillåts aldrig att påbörja bygga något förrän alla juridiska krumbukter är avklarade. Bland annat frågan om detaljplanerna. Och den frågan börjar egentligen nu i MMD. Ett år senare än vad den egentligen borde. Tack LS för att ni fördröjde ett på förhand givet beslut så länge!

Sådant här borde Csaba Bene Perlenberg veta, men väljer av oklar anledning att bortse från. Istället försöker han dra billiga poäng i att jag i en nyårskrönika framhävde att 2016 var ett för motståndet bra år. Det vidmakthåller jag starkt att det var. För hans egna text på ledarsidan visar hur vi under året har växt som opinionsbildare, vårt forum är helt enkelt av journalister och skribenter värda att bevaka och kommentera. För de känner till att det vi skriver har en styrka att påverka. Förklaringen till det är att det vi i forumet lyfter fram är fakta baserat på de uppgifter som Trafikverket och Göteborgs stad av olika skäl väljer att förminska eller bortse från. Att gräva upp nya uppgifter och sprida det till göteborgarna och våra grannar i kranskommunerna är något vi aktivt kommer att fortsätta att göra under 2017. Vi kommer även möta upp med sakkunskaper i de juridiska processerna som nu påbörjas. Det är nämligen där de riktiga besluten tas.

Så skam den som ger sig, som Perlenberg uttrycker sig. Vi är övertygade om att fakta är starkare argument än politiska drömmar. Vi får hoppas att GT har samsyn ur åtminstone det perspektivet. Så de inte blir megafoner för politikerna utan istället granskare av makten. Det borde bli deras nyårslöfte.

/Mats

Print Friendly, PDF & Email