”Västlänken byggs för framtiden” är ett vanligt argument. ” Citybanan blev en succé, varför skulle inte Västlänken bli det?” är ett annat. Låt oss därför följa med båda tunnlarna in i framtiden.
I sin vilja att få västlänksmotståndare att framstå som gamla, trötta och bakåtsträvande, beskriver förespråkarna ofta Västlänken som en framtidslösning. Längst går Göteborgs Stad som skriver ”Västlänken – för våra barns framtid!”. Jo det är sant, här är bildbevis:
”Beröva oss inte vår framtid”, grät alliansens ungdomsförbund nyligen
https://www.expressen.se/gt/debatt-gt/vastlanken-ar-viktig-for-oss-unga/
År 2040 är dagens barn ganska vuxna och ungdomsförbunden är medelålders. Trafikverket har blickat in i framtiden och tittat på vilken tågtrafik som är möjlig vid den tidpunkten, i sin basprognos som presenterades i april 2018.
En basprognos är en formell rapport, vars innehåll regleras av vissa förutsättningar. Här får man bara ta hänsyn till faktiska omständigheter, tekniska begränsningar och de utbyggnader som vid prognostillfället är beslutade.
Den här prognosen är intressant då den jämför Citybanan och Västlänken i samma tidsperspektiv och med samma ”konfiguration”, det vill säga en fyrspårsstation och två tvåspårsstationer. Tunnlarna är ungefär lika långa, men hastigheten skiljer något; 90 km/h i Citybanan och 70 km/h i Västlänken.
Antal tåg i Citybanan och Västlänken år 2040
Här är de två linjekartorna för 2040 med möjlig och trolig trafikering givet dessa förutsättningar.
De gulmarkerade siffrorna beskriver antalet förväntade tåg inne i respektive tunnel per högtrafiktimme, 22 i Citybanan och 12 i Västlänken. Tittar vi närmare noterar vi att samtliga 22 tåg i Citybanan är genomgående, det vill säga fortsätter flera stationer utanför tunneln, medan i Västlänken vänder fyra pendeltåg från Floda/Alingsås vid Korsvägen (röd markering). År 2040 kan Citybanan alltså trafikeras av 22 genomgående tåg per timme, medan Västlänken bara klarar åtta.
Skillnaden beror på
- att det bara är pendeltåg i Citybanan, vilket medger kortare tidsmellanrum medan Västlänken ska trafikeras även av snabbare regiontåg
- att i Stockholm är två banor från norr kopplade mot varsin bana mot söder och var så även före Citybanan
- att i Stockholm går pendeltågen på egna banor in mot Stockholm medan tågen mot Göteborg blandas med fjärrtåg och godståg
- i Göteborg har vi tre banor från norr och bara två mot söder. Dessa banor passar inte att koppla ihop hur som helst eftersom de har olika förutsättningar. Järnvägssystemet kring Göteborg är alltså utformat efter att Göteborg C är en säckstation.
Notera att Bohusbanans tåg inte får plats alls i Västlänken utan får gå till säckstationen, varför de som påstått att Västlänken är nödvändig för Bohusbanans framtid varit fel ute hela tiden.
Den som fortfarande tror att Västlänken ger fler tåg, kan jämför linjekartan ovan med de faktiska tågtiderna under en timme mellan 06.00 och 08.00 en vardagsmorgon, när maxtimman infaller, finns på denna länk. (Sist vi kollade inföll maxtimman mellan 07.30 och 08.29 men det kan flyta lite.)
http://tagtider.net/goteborg-c/
Ni kommer då att märka att antalet tåg är i princip oförändrat.
Men med fyra spår vid Haga och Korsvägen, då?
Så här långt i läsningen sitter säkert en och annan västlänksvurmare och hoppar av iver över att få invända att det nu är fyra spår på alla stationer i Västlänken. Och visst är det så. Sent i våras fattades beslutet att bygga fyrspår på samtliga stationer från start. Detta av två skäl, dels har stationerna nu smalnats ner väsentligt varför det är närmast omöjligt att bygga dem i etapper, dels skulle det bli svårt att trafikera Västlänken utan störningar med bara två spår på stationerna.
Vad innebär då detta i antal tåg? Eftersom fjärrtåg inte ska gå i Västlänken kan ytterligare pendel- eller regiontåg norrifrån flytta ner i Västlänken. Med tillgänglig infrastruktur blir det rimligen bara de två tågen från Bohusbanan som kan flytta ner i Västlänken, det vill säga totalt 14 tåg i tunneln. Men eftersom inte fler tåg kan gå söderut innebär detta fortfarande bara åtta genomgående tåg och sex som vänder vid Korsvägen. Om stationen i Mölndal byggs ut kan några tåg vända här istället. Men inte längre bort. Låt oss avvakta kommande prognoser för att få detta bekräftat.
Som vi lärt oss tidigare ligger begränsningen på de ingående banorna. Därför går det inte fler pendeltåg till Göteborg även om Västlänken så fick tio genomgående spår. ”Våra barns framtid” innebär i varje fall att de får vänta längre på pendeln än deras kompisar i Stockholm.
Se även:
http://stoppavastlanken.nu/guide-vastlanken-och-jarnvagarna-in-mot-goteborg/
http://stoppavastlanken.nu/kapacitet-vastlanken-ger-inte-fler-tag/
/Carina